Peugeot Expert Gillardeau, czyli foodtruck z ostrygami
Mobilne restauracje, czyli popularne foodtrucki, stały się ostatnio bardzo modne. W większości z nich kupicie frytki, zapiekanki czy burgery. Peugeot wraz z firmą Gillardeau poszli jednak dalej, tworząc ekskluzywnego foodtrucka dla wielbicieli ostryg.
Choć ostrygi raczej trudno zaliczyć do "ulicznego" jedzenia kupowanego podczas przerwy w pracy, Gillardeau widzi potencjał w mobilnej sprzedaży tej potrawy. Mimo to prezentowane dzieło Peugeota lepiej chyba traktować jako zabieg marketingowy niż funcjolany pojazd odpowiadający na rzeczywiste potrzeby.
Expert Gillardeau powstał na zlecenie szefowej firmy zajmującej się dystrybucją wysokojakościowych ostryg, Veronique Gillardeau. Szukała ona stylowego i praktycznego pojazdu, który pozwoliłby na prowadzenie prezentacji i degustacji w dowolnym miejscu oraz stanowił swoisty element reklamowy. Trzeba przecież przyznać, że ostrygowy foodtruck nie jest czymś, co widuje się codziennie.
Na pokładzie pojazdu stworzonego przez Peugeota wygospodarowano miejsce na w pełni wyposażoną kuchnię wraz z osprzętem potrzebnym do przygotowania i degustacji ostryg. Co interesujące, kuchnia w całości wysuwa się z przestrzeni ładunkowej. Cały proces trwa zaledwie kilka minut i nie jest skomplikowany. Takie rozwiązanie sprawia, że nie trzeba było ingerować w konstrukcję nadwozia i zaburzać jego proporcji.
Véronique Gillardeau przyznaje, że do stworzenia nietypowego pojazdu zainspirował ją koncepcyjny foodtruck Peugeota, Bistrot du Lion, zaprezentowany w kwietniu 2015 roku. Stąd decyzja o współpracy właśnie z tą marką. Auto już niebawem ruszy w trasę po międzynarodowych targach gastronomicznych, gdzie będzie elementem promocyjnym firmy Gillardeau oraz praktyczną pomocą w degustacjach.
Peugeot nie po raz pierwszy udowadnia, że całkiem nieźle radzi sobie z budową mobilnych restauracji. To kolejny i raczej nie ostatni projekt tego typu. Czekamy na więcej.