Trwa ładowanie...
d258bat
02-08-2004 17:47

Soja pomaga chorym na cukrzycę

d258bat
d258bat

Dodanie białka sojowego do codziennej diety znacznie poprawia funkcjonowanie nerek i może zmniejszyć ryzyko choroby serca u osób z cukrzycą typu II - wynika z najnowszych badań naukowców z USA, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".

Cukrzyca typu II (insulinoniezależna) to poważna, przewlekła choroba przemiany materii, objawiająca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Dotyka ona najczęściej ludzi starszych i osoby otyłe po 30. roku życia.

Dla cukrzyków sposób odżywiania jest szczególnie ważny. Zlekceważenie diety grozi poważnymi powikłaniami: zaburzeniem funkcji nerek (które może prowadzić do ich skrajnej niewydolności) oraz miażdżycą, nadciśnieniem i chorobą wieńcową serca.

Naukowcy przeprowadzili badania w grupie starszych osób z zaawansowaną cukrzycą typu II. Część osób z tej grupy przeszła na dietę, w której połowę dostarczanego z pożywieniem białka stanowiło białko sojowe. Druga część badanych otrzymywała zamiast białka sojowego - białko zwierzęce, kazeinę.

d258bat

U badanych, którym do posiłków dodawano białko sojowe, poprawiło się funkcjonowanie nerek (poziom albuminy w moczu spadł o 9,5%), zaobserwowano też korzystny wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu (HDL). W grupie osób, które zamiast białka sojowego dostawały kazeinę, odnotowano natomiast niekorzystny wzrost albuminy w moczu (o ponad 11%) oraz spadek poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.

_ Niewielka zmiana w diecie, polegająca na zwiększeniu spożycia produktów sojowych, mogłaby pomóc w prewencji choroby nerek oraz w prewencji choroby wieńcowej serca u cukrzyków _ - zwraca uwagę prowadząca badania Sandra R. Teixeira, z Uniwersytetu Stanu Illinois w Urbana-Champaign.

Najnowsze odkrycie naukowców ma tym większe znaczenie, że w ostatnim czasie na całym świecie obserwuje się stały wzrost liczby zachorowań na cukrzycę typu II; schorzenie to pojawia się też u coraz młodszych osób. Jak podkreślali niedawno (w maju 2004 roku) przedstawiciele Światowej Organizacji Zdrowia WHO, można już mówić o światowej epidemii tej choroby.

d258bat
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d258bat
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj